Produkty spożywcze które zawsze warto mieć w zapasie

Nawet mieszkając w mieście zawsze warto mieć odłożoną żywność na trudne czasy. Jakie produkty zasługują na Twoją największą uwagę?


Temat zapasów żywności staje się ważny szczególnie w dzisiejszych czasach. Poprzez zamykanie gospodarki przez polityków dotykają nas coraz wyższe ceny żywności, poprzez prawdopodobną segregację sanitarną wielu z nas mogą dotknąć bardzo długie kolejki, a kto wie? Może nawet mocne ograniczenia w możliwości korzystania ze sklepów.


Ale tak naprawdę nie jest potrzebna pandemia, czasem wystarczy „zwykła” utrata pracy i dłuższy czas poszukiwania nowej, aby docenić zrobione wcześniej zapasy.


Omówię tu kilka produktów które zawsze warto mieć w swojej spiżarce. Obojętnie gdzie mieszkasz i jak wielką masz spiżarnię ;-)


  • SÓL. Jeden z najważniejszych składników Twoich zapasów. Sól to nie tylko przyprawa dodająca smaku. Sól pozwala także zakonserwować żywność. Jest także bardzo ważnym składnikiem podtrzymującym nasze życie (szczególnie podczas upałów). Przy czym warto zakupić nie tyle sól „marketową” drobno mieloną (z spulchniaczami i chemią która nas truje), ale naturalną gruboziarnistą, np. kłodawską. Taka sól jest znacznie zdrowsza i wartościowsza, a przez swoją gruboziarnistość nie będzie się zbrylać.

  • MIÓD. Miód jest substancją słodzącą, którą (jak sól) możemy przechowywać niemal wiecznie. Oczywiście piszę o miodzie naturalnym. Miód bardzo mocno dodaje nam energii, w połączeniu np. z cytryną wzmacnia naszą odporność, działa także bardzo dobrze na serce.

  • SMALEC. Wystarczy kupić najgrubszej słoniny, wytopić ją i zawekować w słoikach. Uzyskujemy dzięki temu tłuszcz naturalny (w przeciwieństwie do sklepowych olejów) który można wykorzystać na różne sposoby i który przetrwa także przez wiele lat…

  • KASZE, RYŻ. Jęczmienna, gryczana, czy różne inne. Warto aby była zapakowana w szczelny worek do którego nie dostaną się owady. Spotkałem się też z przepisem, aby kasze, czy ryż przesypać do słoików, zakręcić szczelnie a następnie przez kilka minut przetrzymać w rozgrzanym piekarniku aby wyeliminować z niej potencjalne jaja owadów. Kasze są jednym z bardziej energetycznych produktów w naszej kuchni.

  • FASOLA. Taką łuskaną można przechowywać dwa – trzy lata, niełuskaną można przechowywać znacznie dłużej bez prawdopodobieństwa dostania się do niej owadów. Fasola posiada dużo białka pochodzenia roślinnego.

  • ORZECHY. W Polsce szczególnie dostępne są orzechy włoskie, ale tak naprawdę każde orzechy nieprzetworzone są dla nas bardzo wartościowe i możemy je długo przechowywać.

  • SPIRYTUS. Ma nie tylko walory spożywcze ;-) ale przede wszystkim można go używać jako środek dezynfekujący, w celach zdrowotnych można za jego pomocą robić nalewki.


Wskazałem tu kilka produktów które charakteryzują się dużą energetycznością, które są zdrowe, które można spożywać samodzielnie, ewentualnie z których mając dostępne inne tanie składniki (jak cebulę, czy ziemniaki) można sporządzić pyszne i sycące posiłki.





Komentarze

Popularne posty